Onderzoek, analyses, gastlessen, een hbo-opleiding die topsporters kunnen volgen tijdens hun voetbalcarrière. FC Dordrecht biedt voor studenten volop studiemateriaal en andersom kan FC Dordrecht profiteren van die opgedane kennis voor de spelers,
trainers en de club. Directeur Jessica van den Bosch van HBO Drechtsteden noemt Dordt Energiek ‘een prachtig initiatief met veel ambitie.’
,,,,Het is goed als je de brede maatschappelijke positie die je als topclub hebt beter benut. Als je meer zichtbaar wordt, verbinding zoekt en meer impact maakt met bijvoorbeeld vrijwilligerswerk op alle niveaus van de club. Als directeur van HBO Drechtsteden juich ik dit van harte toe. Toen ik hier in 2019 begon heb ik ook veel contact gezocht met partijen in de stad. Als je de stap naar buiten zet, word je altijd vooruit geholpen.”
Hoe kijk je aan tegen topsport?
,,Ik heb zelf twee tienerzoons die op topniveau rugby spelen. En weet dus dat je als topsporter er zoveel goede dingen bijleert: sportiviteit, discipline, teamspirit, sociaal. Mijn zoons zijn altijd bereidwillig zich extra in te zetten voor de club. Topsport heeft echt een toegevoegde waarde. Het is mooi als FC Dordt dat veel breder kan inzetten in de stad.”
Aan welke vormen van samenwerking denk je?
,,Een van onze opleidingen is toegepaste psychologie. Een gastcollege geven over prestatiepsychologie is leuk. Maar wij willen naar een structurelere samenwerking vanuit de maatschappelijke positie die de club wil innemen. Vanuit onze opleiding kunnen we theorie en praktijk aan elkaar koppelen. Een van onze docenten is jarenlang rugbytrainer geweest. Zijn kennis kunnen we benutten. We kijken nu bijvoorbeeld welke onderzoeken en analyses mogelijk zijn voor onze studenten. Dan kan het gaan om sport en prestatiepsychologie: hoe presteren jeugdvoetballers en trainers onder druk? Waar hebben ze last van, hoe kunnen ze daar beter mee omgaan? Dit kan worden geïntegreerd in de mentale begeleiding van jeugdspelers en trainers.”
Keuzes maken
Een ander idee is om een voetbalwedstrijd als uitgangspunt te nemen, vertelt Jessica van den Bosch. ,,Het team heeft één doel: winnen. Dat vraagt continu keuzes maken tijdens een wedstrijd. Hoe begeleid je spelers in het omgaan met steeds veranderende situaties tijdens een wedstrijd? Welke doelen stel je, hoe ga je om met belemmerende gedachten als je bijvoorbeeld achterstaat of een penalty hebt gemist. Hier gaat het om het trainen van mentale vaardigheden. Ook de rol van het publiek zouden we kunnen
onderzoeken. Zo zijn er zijn tal van mogelijkheden. We zoeken over en weer wat we voor elkaar kunnen betekenen, ook vanuit onze andere opleidingen.”
Wat kan HBO Drechtsteden betekenen voor de spelers van het eerste elftal?
,,Wij bieden samen met de vakbond VVCS al een paar jaar de online deeltijd hbo-opleiding Business & Innovation voor contractspelers in het betaald voetbal. Studenten ontwikkelen zich tot creatieve, ondernemende managers of zelfstandig ondernemers met een gedegen businessconcept. Topvoetballers krijgen wekelijks college en bijeenkomsten met werkgroepen. Zo kunnen zij passend bij hun sportcarrière toch een hbo-opleiding volgen. Jaarlijks stromen er zo’n twintig profvoetballers uit het hele land in. Ook spelers van FC Dordrecht kunnen hieraan meedoen en dat gebeurt al. Wij zijn een relatief kleine onderwijsinstelling, maar kunnen daardoor wel veel persoonlijke begeleiding bieden.”